Şelale Evi / Frank Lloyd Wright

 
Şelale Evi /  Frank Lloyd Wright
1935 / ABD

 Şelale evi mimarlıkla tanışan hemen hemen herkesin bir göz aşinası olduğu yapıdır. Yapı Loyd'un baş yapıtı denebilir. Şelale evin doğayla bütünleşmesi, yatay çizgileri, köşe pencereleri yapıyı ön plana çıkarmıştır. Ev organik mimarinin de en önemli eserlerinden biridir. Ayrıca yapının içindeki mobilyaları da Lloyd tasarlamıştır.

 
Frank Lloyd Wright’ın  Fallingwater (Şelale Evi) olarak bilinen ünlü yapısı 1935-1937 yılları arasında inşa edilmiştir. ABD’de bulunan yapı insan, mimari ve doğa arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayan olağanüstü bir ev olarak tasarlanmıştır. İnsan ve doğa arasında uyum sağlama fikri Wright’ın Japon mimarisine olan ilgisi sebep olmuştur. Ev, Bay Edgar Kaufmann, karısı ve oğulları için bir hafta sonu evi olarak inşa edildi.  Wright muhteşem dehasıyla evin tasarımını şelalenin kendisi ile bütünleştirdi ve onu Kaufmannsların hayatlarının bir parçası haline getirmek için üstüne yerleştirdi.
 Bununla ilgili olarak Wright ev sahiplerine “Ben sizin şelale ile yaşamanızı istiyorum ona sadece bakmanızı değil. O hayatınızın bir parçası olmalı.” demiştir. 

 Şelale Evi iki bölümden oluşmaktadır: 1936-1938 yılları arasında inşa edilen müşterilerin ana Evi ve 1939'da tamamlanan misafir odası. Orijinal ev, Wright'ın kendisi tarafından döşenmiş sade odalara, birinci katta açık bir oturma odasına ve kompakt bir mutfağa ve ikinci katta bulunan üç küçük yatak odasına sahiptir. Üçüncü kat, Kaufmann'ın oğlu Edgar Jr.’ın çalışma ve yatak odasının yeriydi. Aynı zamanda oturma odası doğrudan aşağıdaki suya açılan basamaklara sahiptir.

 Frank Lloyd Wright, mimarlık kariyeri boyunca tasarladığı ve inşa edilen 500’ün üzerinde proje üretmiştir. Büyük bir kısmını müstakil evlerin ve villaların oluşturduğu bu projelerin birçok ortak noktası vardır. Frank Lloyd Wright kendi mimari prensipleri doğrultusunda tasarımlarını yapmıştır. Şelale evinde ise bu prensiplerin çoğunu görmek mümkündür. 

 Frank Lloyd Wright, dikey mimariye kıyasla yatay mimariyi tercih etmiştir. "Bina içerisinde üzerinde bulunduğu toprağı kucaklamalıdır." Frank Lloyd Wright, tasarımlarında yapı ve peyzaj ilişkisini çok güçlü tutması ile ünlenmiştir

İç mekan çözümlemelerindeki sadelik ve serbest plan kullanımı Frank Lloyd Wright’ın prensiplerinden bir diğeridir.

Frank Lloyd Wright’ın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Şelale Evi, dünya çapında ilham kaynağı olmayı başarmıştır. Eser aynı zamanda organik mimarinin de başarılı örneklerinden biridir.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Unite d' Habitation / Le Corbusier (Marsilya Toplu Konutları)

Villa Savoye / Le Corbusier