Villa Savoye / Le Corbusier

 Villa Savoye

 Villa Savoye mimarlık için bir mihenk taşıdır. Le corbusier' in beş ilkesini hayata geçirdiği en önemli yapısıdır. Yapının ayakları üzerinde yükselmesi, çatı bahçesi ve yatay pencereleri onu ön plana çıkarmaktadır. Bu yapı birçok yapıya ilham kaynağı olmuştur. Şimdi daha nesnel bilgilere geçelim.

 Modern mimarinin önde gelen isimlerinden biri olan Mimar Le Corbusier'in, Fransız banliyösündeki bir alan için tasarladığı projesi Villa Savoye, 20. yüzyılın en önemli konut tasarımlarından biridir. Yapı aynı zamanda modern mimarı akımın en önemli ve en tanınmış örneklerinden biridir.
“Ev, havada bir kutudur; göz rahatsız edilmesin diye uzun bir pencere ile her yerinden delinmiştir. (…) Kutu ev, çayırın tam ortasında ve meyveliğe hakim bir konumdadır.” - Le Corbusier.

 Le Corbusier, mimar olmasının yanı sıra aynı zamanda şehir plancısı, ressam, yazar ve mobilya tasarımcısıdır. Farklı disiplinlerden edindiği bilgi ve tecrübenin sonucu olarak mimari tasarımlarının bu birikimden etkilendiği görülmektedir. Le Corbusier aynı zamanda buharlı gemi teknolojisi ve tasarımıyla da ilgilenmiştir. Yenilikçi mühendislik tekniklerinden ve modüler tasarımdan doğan basit ama modern sonuç Corbusier’ in mekânsal planlanmasını etkiledi.


 1929’da tamamlanan Villa Savoye, yeni makine çağına atıfta bulunan bir Fransız kır evinin modern bir yorumu olarak düşünülebilir. Villa Savoye’ un fiziksel bağlamının dışında, tasarımının 20. Yüzyılın başlarında mekanik bağlamda entegre olmasını sağlayarak evi kavramsal olarak mekanize bir varlık olarak tanımlamaktadır. Yapı, sadece Le Corbusier’in kariyerini değil uluslararası stilin ilkelerini de değiştirmiştir. 


1929-1931 yılları arasında inşa edilen Villa Savoye, Le Corbusier’in 1925 yılında ortaya attığı “Yeni Mimarinin Beş İlkesi” kapsamında gösterilen yapılardan biri olarak kabul edilir. Bu beş ilke:

1- Pilotis: Bina kütlesinin zeminden kopartılarak yükseltilmesi ile peyzajın sürekliliğinin sağlanması durumudur. Bununla beraber bu tasarım unsuru, üst katın havada asılı durma etkisini oluşturmaktadır.

2-Serbest Plan: Mekan planlaması sırasında kolonlardan bağımsız bir tasarım yapılabilmesi halidir. Bu tasarım anlayışı sayesinde sınırlar ortadan kaldırılmış ve daha geçirgen bir mekan algısı sağlanmıştır.

3-Serbest Cephe: Yapı cephesinin taşıyıcı elemanlardan bağımsız olarak tasarlanmasıdır. Bu ilkeye göre yapılan tasarımlarda cephenin taşıyıcılardan ve bulundukları alanlardan etkilenmeden tasarlandığı görülebilir.

4-Yatay Pencereler:  Yatay doğrultuda devam eden pencerelerdir. Bu şekilde konumlandırılan pencerelerin binaya daha fazla ışık girmesini sağladığı düşünülmektedir.

5-Çatı Bahçesi: Çatı alanının kullanıma açılması ve mimari unsurlara dahil edilmesidir. Çatı alanının terasa dönüştürülmesiyle bu alana fonksiyon kazandırılmaktadır. Le Corbusier bu alanları bahçe olarak tasarlayarak çatıları yaşayan birer mekan haline getirmiştir.

Le Corbusier'in beş tasarım ilkesinin aynı çatı altında toplandığı Villa Savoye, hava sirkülasyonu ve ışığın bir uyum içerisinde çalıştığı başarılı bir örnek olarak gösterilmektedir. Unesco'nun Dünya Mirası Listesi'nde olan proje, Corbusier'in modern mimariye kazandırdığı başarılı örneklerden biridir.



     

Bu blogdaki popüler yayınlar

Unite d' Habitation / Le Corbusier (Marsilya Toplu Konutları)

Şelale Evi / Frank Lloyd Wright