Unite d' Habitation / Le Corbusier (Marsilya Toplu Konutları)

Unite d' Habitation / Le Corbusier
1952 / Marsilya

 Unite d' Habitation, ikinci dünya savaşı sonrasında ortaya çıkan konut ihtiyacı için yapılmıştır. İlginç olan kısmı dönemin zorlu şartlarına rağmen yapının beş ilke üzerine oluşturulmasıdır. Yapının yerden yükselmesi ve çatı da bir yaşam kurgulanması burda da devam etmiştir.
Yapıda esneklik ile oluşturulmuş farklı daire tipleri mevcuttur. Ayrıca yapının kopyaları başka şehirlerde de yapılmıştır. Ek olarak yapının kesitini dikkatle incelemenizi tavsiye ederim. Şimdi genel bilgilere geçebiliriz.


Dünyanın en ünlü toplu konut komplekslerinden biri olan Unite d’Habitation  Le Corbusier tarafından tasarlanmış ve yapı 1952 yılında tamamlanmıştır. Unite d'Habitation, Le Corbusier'in en önemli projelerinden biridir ve aynı zamanda en yenilikçi konut binalarından biri olarak kabul görür. Bu yapı Marsilya'lılar tarafından “La Maison du Fada” (Deliler Evi), “Cuckoo Coop” (Aptal Kafesi) unvanlarla da bilinmektedir.

 337 daireden oluşan ve yaklaşık 1600 kişiye ev sahipliği yapan yapı bu bağlamda Le Corbusier’nin yaşam makinesi tanımına uymaktadır. Aynı zamanda Unite d’habitation, Brütalist mimarinin en belirgin örneklerinden bir tanesi olarak kabul edilmiştir.

 Yapının inşa edilmesinin sebebi ise II. Dünya Savaşı sonucunda ortaya çıkan toplu konut ve barınma ihtiyacıdır. Unite d’Habitation da dünya üzerindeki bu soruna karşı sunulan mimari bir çözüm projesidir. Proje Marsilya’da II. Dünya Savaşı sonucunda evsiz kalan Fransız vatandaşlarını yeniden bir eve kavuşturma amacıyla yapılmıştır.

Projenin kendinden bu kadar bahsettirmesinin sebebi Le Corbusier’ın toplu yaşama algısını değiştirmek istemesidir. İnsanlara ortak bir yaşam alanı sunma felsefesi ile yapılmıştır. Yani insanlara yalnızca bir ‘sığınak’ vermek yerine, burada yaşayan insanların yaşayacakları, oynayacakları, bir araya gelecekleri bir dikey bahçe tasarlamaya çalışmıştır. Bu amaçla bu büyük yapının uzun ve geniş çatısı, burada yaşayanların kullanımına açılmıştır. Bu fikirle birlikte çatı katında bulunan bahçeler, anaokulu, spor salonu ve havuz ile çatı yeniden yapılandırılmıştır. Aynı zamanda binanın içerisinde küçük dükkanlar, küçük bir revir ve bir otel de bulunmaktadır. Böyle bir tasarım felsefesi izleyerek Le Corbusier yarattığı görkemli  yapının içerisinde ayrı bir şehir yapısı ve ortak yaşam algısı kurmayı planlamıştır.


Unite d’habitation’u  diğer toplu konut projelerinden ayıran en temel özellik iç mekan kurgusudur. Bir koridorun iki yanında şekillenen yaşama birimleri yerine Le Corbusier, binanın iki ucundan ulaşılan daireler üretmiştir. Yapının bir diğer özelliği  1920'lerde Corbusier tarafından geliştirilen beş noktaya ek olarak, hala mekanik bir etki duygusu vardır. Örneğin, büyük hacimli binalar, binanın altındaki dolaşım, bahçeler ve toplama alanlarına izin veren büyük pilotlarda desteklenir; çatı bahçesi / teras, tüm bina içinde en büyük ortak alanı yaratır.

Yapının çeşitli kısımlarını anlatan videoyu izleyebilirsiniz.
Video




Vaziyet Planı
Kesit


Kesit ve Kat Planı













Bu blogdaki popüler yayınlar

Şelale Evi / Frank Lloyd Wright

Villa Savoye / Le Corbusier