Sagrada Família /Antoni Gaudi

Sagrada Família /Antoni Gaudi
(1882- Günümüzde Devam Ediyor/ Barselona)

 La Sagrada Familia , İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi'nin  bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan ihtişamlı eseridir. Eserin tamamlanma sürecini kesintiye uğratan sebepleri; 1926’da Gaudi’nin ölümü, o dönemde çıkan iç savaş, II. Dünya Savaşı’nın çıkması ve Gaudi’nin eskiz, orijinal çizim ve modellerinin büyük hasar görmesidir. . Aradan 135 yıl geçmiş fakat tapınak hala yapım aşamasındadır ve 2026 yılında tamamlanması beklenmektedir.

 Bu görkemli yapının özelliklerine değinmek gerekirse;  “Geleceğin mimarları doğayı taklit edecekler. Bu mimarinin en doğru, rasyonel ve ekonomik kullanımı olacaktır” diyen Gaudi La Sagrada Familia’da da bu fikrini somutlaştırmaya çalışmıştır. İç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmıştır. Bu şekilde yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyandırması amaçlamıştır. İç kilisenin çatısında Barselona’daki çınarlardan esinlenilmiştir. Kilise duvarlarını kaplayan camlar doğa figürleri ile işlenmiş.

 Koyu bir Katolik olan Gaudi, La Sagrada Familia'nın her yönüne dini sembolizmi yerleştirmiştir. Çünkü Hristiyan inançlarının görsel bir temsilini oluşturmak istemiştir.Gaudi, kiliseyi üç farklı cephe olarak tasarlamıştır. Bunlar; Doğuda İsa’nın doğumuna adanan Nativity (Doğuş); batıda İsa’nın çarmıha gerilişini simgeleyen Passion (Tutku) ve güneyde tamamlanmamış Glory (İhtişam) isimli cephelerdir. Tanrıya giden yolu temsil eden Glory cephesinin inşası ise halen devam etmektedir.

 Yapımına başlanan ilk bölüm Nativity Facade’dir. İnşaatını birebir Gaudi’ nin kontrol ettiği bu cephe,1894-1930 yılları arasında tamamlanmıştır. Passion Facade oldukça sade bir tasarıma sahiptir. İsa’nın tutkusuna, çarmıha gerilişinde çektiği acıya atıfta bulunan bu cephenin inşaatı ise 1954’te başlamıştır. En büyük ve etkili cephe olan Glory Facade’in inşasına ise 2002’de başlanmıştır. Bu olağanüstü yapı Papa XVI. Benedict tarafından 7 Kasım 2010’da kutsanmıştır ve bir bölümü ibadete açılmıştır.

 La Sagrada Familia’nın toplam 18 adet çan kulesi bulunmaktadır. Bu kulelerden en uzunu bittiğinde 170 metre olması öngörülmektedir. Bunların 12 tanesi İsa’nın 12 havarisini simgelemektedir. 4 çan kulesi ise İsa’nın etrafındaki 4 adet İncil yazarını, geriye kalan en büyük kule ise İsa’yı simgelemektedir. En büyük kuleden biraz küçük olan ikinci büyük kule ise Meryem’i simgelemektedir. Ünlü mimar aynı zamanda kulelerin tepesindeki süslemeler de cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göstermeye çalışmıştır.

 "Yaşlanacağım ama diğerleri peşimden gelecek. Her zaman korunması gereken şey, işin ruhudur, ancak hayatı, teslim edildiği ve kiminle yaşadığı ve enkarne olduğu nesillere bağlı olmalıdır."

 UNESCO Dünya Miras Listesi’ nde yer alan katedral yüzyılın mimari kurallarını hiçe sayan, en garip, en sıradışı eserleri arasında kabul edilmektedir. 














Bu blogdaki popüler yayınlar

Unite d' Habitation / Le Corbusier (Marsilya Toplu Konutları)

Şelale Evi / Frank Lloyd Wright

Villa Savoye / Le Corbusier